Historia powstania sushi
Jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni japońskiej jest oczywiście sushi, którego warto skosztować. Przyrządzane jest na różne sposoby, każdy z nich pozwala delektować się idealnie dobranymi składnikami. Każdy, kto lubi ten smakołyk powinien poznać historię jego powstania, która swoją drogą jest bardzo ciekawa. W kuchni japońskiej najważniejsze jest korzystanie z bogatych tradycji, ale również z najprostszych składników.
Najlepsze sushi w Warszawie
Aby znaleźć najlepsze sushi w warszawie warto udać się do kilku restauracji serwujących takie posiłki. Pierwsze lokale gastronomiczne w Polsce powstały w latach 90. minionego wieku, ale rosnąca popularność sushi datowana jest na 2000 rok. Potrawę można zamówić w jednym z barów z japońskim jedzeniem, albo jako gotowe już danie w większości supermarketów. Smak surowej ryby w ryżu i z dodatkiem wodorostów, alg zna już wielu ludzi na całym świecie. Przysmak w pierwotnej wersji pochodzi właściwie z Chin, współczesny wygląd natomiast serwowano później w Japonii. Początkowo ryby konserwowano w beczkach wypełnionych gotowanym ryżem, który dość szybko kwaśniał, ale ryby można było zjeść jeszcze przez jakiś czas. Tak naprawdę trudno wskazać autora potrawy, ale najważniejsze jest to, że odniosła ona sukces na całym świecie. Dzisiaj istnieje wiele przepisów na przyrządzenie sushi, zarówno w Internecie, jak i w tradycyjnych książkach kucharskich. Kiedyś jednak nie było takiej możliwości, dlatego wszystko powstawało na bazie pomysłowości i wyobraźni ówczesnych kucharzy. Azjaci byli w o tyle lepszej sytuacji, że mieli dostęp do dużych ilości ryb, wodorostów, ryżu i pozostałych składników na sushi.
Właściwy wygląd sushi
Najlepsze sushi w Warszawie urzeka nie tylko smakiem, ale też smakowitym wyglądem. Każdy zdaje sobie sprawę, że walory estetyczne potraw mają równie ogromne znaczenie. Do przyrządzenia sushi poza oczywistymi składnikami niezbędna jest znajomość kuchni azjatyckiej, bardzo ostre noże i mnóstwo kreatywności. Obecnie istnieje wiele rodzajów sushi, ale jedno pozostało niezmienne – każdy kawałek to jeden kęs, sushi nie kroimy, nie rozdrabniamy, tylko konsumujemy w podstawowej postaci. Dla jednych najlepsze sushi w Warszawie to temaki-zushi, które przyjmuje postać rożka z wodorostów, a w nim skrywają się pozostałe składniki wrzucone luzem. Z kolei inari-zushi obtacza się w smażonym tofu, natomiast dla tradycjonalistów najlepsze jest sushi z rybą funa konserwowaną jak dawniej. Wbrew pozorom ta ostatnia odmiana nie jest podawana dość często w restauracjach, tylko nieliczne decydują się na odtworzenie. To właśnie dlatego mając okazję skosztować tej wariacji smaków nie można tego zaprzepaścić i jak najszybciej z niej skorzystać. Współczesne najlepsze sushi w Warszawie wyróżnia się wieloma modyfikacjami, które mimo wszystko trafiają w gusta gości. W poszczególnych opcjach nie brakuje oczywiście ryb, ryżu, wodorostów i innych niezbędnych składników, w końcu podstawa takiego dania zawsze powinna być taka sama, aby nie zostać oskarżonym o profanację tak wyjątkowego dania.