Dieta odpowiednia na zimę

 

Dieta odpowiednia na zimę

W trakcie zimy potrzebujemy znacznie większej odporności, ale również witamin, które pomogą nam przetrwać ten nieco trudniejszy czas. Mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw, jednak z dostępnych produktów możemy wybrać takie warzywa i owoce, które pomogą nam w polepszeniu naszego zdrowia i odporności.

Dieta odpowiednia na zimę

Postawmy na owoce sezonowe

Zimą i jesienią jest sezon głównie na owoce cytrusowe. W tym czasie najwięcej owoców, jakie znajdziemy w sklepach będzie pochodziło z ciepłych krajów. Jedzenie mandarynek, czy pomarańczy w okolicach świąt to nie tylko nasza tradycja, ale również dobry sposób na zwiększenie odporności. Na pewno witamina C pozwoli nam na lepsze samopoczucie, ale również ochroni nas przed przeziębieniami, czy grypą. Dodatkowo działa przeciwnowotworowo oraz pozwala chronić nasz układ krwionośny.

Kolejnym sezonowym produktem jest dnia, która pojawia się w sklepach już w okolicach września i października. Ma wiele przeciwutleniaczy, a jej cenne składniki, w ty błonnik nie znikają po jej ugotowaniu. Zupa dyniowa z kardamonem oraz curry na pewno szybko nas rozgrzeje.

Cenne kwasy omega-3

W krajach skandynawskich, gdzie przez większość roku panuje niska temperatura, podaje się często ryby, w tym również owoce morza. Kwas omega-3 jest budulcem naszych komórek, dodatkowo działa na nas wzmacniająco, usprawnia procesy odnowy komórek, polepsza odporność, ale również działa przeciwnowotworowo. Wspomaga również pracę mózgu oraz poprawia nasz wzrok. Jest niezbędny dla układu krwionośnego oraz przy pracy serca. Wzmacniają również kości, a co za tym idzie mogą przeciwdziałać powstawaniu problemów z układem ruchu, zmniejszać ból oraz problemy z poruszaniem się w starszym wieku. Kwasy omega-3 są dostępne zarówno w mięsie ryb, jak również olejach, takich jak oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Warto je dodawać do sałatek, ale również potraw smażonych lub pieczonych. Najwięcej tego typu kwasów znajduje się w rybach morskich, zwłaszcza tych tłustych, takich jak makrela, czy łosoś.